Online Exhibition /
intervention 02
origins

Tijdens Interventie #2: Origins duiken we in de geschiedenis van het industriële modesysteem en de complexe relaties tussen mode, land en arbeid. We reizen af naar India om de oorsprong van textiel te ontrafelen. We traceren de onderliggende weeffouten waar het industriële modesysteem op is gebouwd, om zo een nieuwe weg voorwaarts te vinden.

“Sustainability draait niet om het opnieuw uitvinden van het wiel, maar om het leren van culturen die altijd al een regeneratieve en symbiotische relatie hadden met onze aarde." - Aditi Mayer

Guest-editor: Aditi Mayer

Maak kennis met Aditi Mayer, guest-editor en de auteur van de longread van Interventie 02: Origins. Aditi is een influencer en blogger met een focus op sustainability, fotojournalist, arbeidsrechtactiviste en een veelgevraagd spreker op het gebied van rechtvaardigheid binnen de mode industry, voor zowel mens als milieu. In haar werk focust ze op mode en cultuur door een lens van intersectionaliteit en dekolonisatie.

De Rana Plaza fabrieksramp in 2014 maakte de onevenredige behandeling van mensen van kleur in de wereldwijde kledingindustrie zichtbaar en zorgde ervoor dat Aditi besloot te focussen op een duurzame mode industrie. In haar werk onderzoekt ze de historische en sociaal-politieke systemen die het de kledingindustrie mogelijk maakt om te opereren vanuit een koloniaal systeem, geworteld in het uitbuiten en uitputten van zowel arbeid als milieu. Gefrustreerd door het ontbreken van representatie en intersectionaliteit binnen de duurzame mode industrie lanceerde ze haar website ADIMAY, waar ze met een nieuwsgierige, maar kritische blik naar het duurzame mode systeem kijkt. Aditi is bestuurslid van het platform Intersectional Environmentalist en is in 2021 ‘National Geographic Digital Storytelling Fellow’ waarvoor ze gedurende een jaar de impact van de modeketen op mens en milieu in India documenteert.

"Iets kleins en tastbaars zoals dat stukje stof kan ook een begin van een gesprek zijn. Een manier om te praten over waar we vandaan komen en waarom we die achtergrond met ons meedragen. Een manier om verbinding te maken; om ‘alleen verbinding te maken’." - Fresco in gesprek met Theodorus Adriaans

Guest-editor: Fresco Sam-Sin

Voor Interventie 02: Origins creëerde Fresco Sam-Sin met het platform Things That Talk een bijzondere serie verhalen die onze 'origins' onderzoekt. Fresco is de bedenker en hoofdredacteur van ThingsThatTalk.net, een online platform dat via objecten en spullen verhalen over mensen vertelt. Fresco is verbonden aan Universiteit Leiden en het Research Centre for Material Culture van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Door zijn onderzoek en onderwijs over het Mantsjoe-rijk (1636-1912) kwam Fresco tot de conclusie dat we meer aandacht moeten vestigen op de levensverhalen van objecten. Objecten die mensen (dicht bij zich) dragen vindt Fresco extra boeiend, omdat ze dichtbij de aard van de drager komen en zo ook beïnvloeden hoe anderen tegen die persoon aankijken.