Online Exhibition / transition /
therapy session 03
digital footprint

Op zondag 31 januari 2021 organiseerde Chinouk de derde Therapy Session. Of je nu veel gebruikt maakt van Sociale Media of zo af en toe, ze beïnvloeden ons leven. Misschien wel meer dan je nu weet? In deze Digital Footprint Workshop gingen deelnemers onder begeleiding van Chinouk Filique de Miranda opzoek naar de manier waarop zij zich als gebruiker/consument positioneren binnen hun persoonlijke digitale landschap. Door het ‘scrollgedrag’ te onderzoeken tijdens het gebruik van online platforms, probeerden ze om onderling gerelateerde (subliminale) commerciële structuren te vinden en te markeren. Door de persoonlijke digitale omgeving te analyseren, kwamen ze bewust in aanraking met gepersonaliseerde algoritmes. Tijdens de sessie vertaalden de deelnemers hun bevindingen naar een visuele vorm, waarin de digitale omgeving wordt geherinterpreteerd, en zij op een creatieve manier zeggenschap binnen hun digitale landschap kunnen claimen.

Wat is een digitale voetafdruk?

Een digitale voetafdruk bevat informatie over een persoon die zich op het internet begeeft, als gevolg van hun online activiteit. In abstracte vorm is het een unieke reeks traceerbare digitale activiteiten, acties, bijdragen en communicatie die zich op internet en door het gebruik van digitale apparaten manifesteert.

Reflectie deelnemer Daniela:

"Het beschouwen van je digitale voetafdruk als een creatief hulpmiddel is een goed startpunt van de workshop. Het heeft mijn interesse gewekt om het op een meer creatieve en effectieve manier te gebruiken. Het probleem is dat je alleen kunt spelen met de parameters die door het systeem worden gegeven en binnen de limieten van het systeem. Ik heb nog steeds geen definitief antwoord op deze vraag, maar wel de handvatten voor verder onderzoek. De workshop riep veel gedachten op - en linken naar werk uit het verleden, aangezien ik eerder vrij uitgebreid onderzoek heb gedaan naar fotografie en beeldtheorie."

Work in progress deelnemer Daniela

Reflectie deelnemer Scatha G.

"Voor het project heb ik mijn focus beperkt tot Instagram: mijn opgeslagen berichten, de hoofdpagina, de feed en een album met gedownloade Instagram afbeeldingen . Ik vond tijdens het onderzoek continuïteit in de inhoud en visuele textuur, beelden en stijl van mijn gedownloade Instagram-afbeeldingen en mijn directe feed. Interessant genoeg zag ik op de startpagina geen exacte weergave van mijn werkelijke interesse en interactie binnen Instagram. Het ontpopt zich als een zeer generieke contentbank. Ik klik niet door en verken geen content vanaf de startpagina.

Toen ik naar de 'opgeslagen' berichten keek, ontdekte ik dat dit de ruimte was waarin ik het meest werd blootgesteld. Aangezien ik de opslag gebruik om ervoor te zorgen dat ik meer van "dergelijke inhoud" in mijn nieuwsfeed krijg. Hoewel ik er eigenlijk niet zeker van ben of het systeem het goed doet in mijn algemene feed, kan ik zien dat het een grote verscheidenheid aan soortgelijke informatie en interesses bevat, inclusief alle items die ik terloops en opzettelijk heb "bewaard".

Als ik reflecteer over deze sessie, denk ik dat het schrapen en kritisch onderzoeken van de digitale ruimte een uitstekende oefening en ervaring is. Ik vond het uitdagend om het materiaal te onderzoeken. Tijdens het bekijken van de opgeslagen bestanden, realiseerde ik me hoeveel ervan een sterke impact en aantrekkingskracht hadden op mijn persoonlijke verhaal. De beelden sluiten aan en resoneren met mijn gevoel voor esthetiek. In die zin voel ik me op mijn gemak met wat er is onthuld.

Mijn voornemen is om een ​​actieve review te maken van mijn 'opgeslagen' beeldbank op Instagram, aangezien ik dit archief het meest onthullende vind. Het is in die zin het enige aspect dat moet worden verfijnd om de referenties actueel te houden. Ik kon zien dat een bewerking van 'opgeslagen' berichten om de zes maanden de manier waarop inhoud wordt gepresenteerd met name op de startpagina, kan veranderen.

Op dit moment zijn dit vooral allemaal ideeën. Maar ik sla nu bewust posts op en voel me energieker met nieuwe tools en met het nadenken over de dynamiek tussen mijzelf als ontvanger en het systeem als presentator van inhoud. De ontdekking van ideeën en technieken om mijn eigen relatie met mediaplatforms te definiëren geeft een gevoel van persoonlijke autonomie terug. Ik zal blijven onderzoeken hoe ik mijn relatie met de online systemen waarmee ik communiceer kan aanpassen op een manier die mijn agency versterkt."